De Studie
Wat u kunt verwachten bij deelname
In dit onderzoek kijken we naar het onderliggende mechanisme van lichamelijke reacties op en het gedrag in verschillende situaties bij drie groepen mensen:
- Mensen met een depressie en een jeugdtrauma
- Mensen met een depressie zonder jeugdtrauma
- Mensen zonder een depressie en zonder jeugdtrauma
Kort gezegd, we willen onderzoeken of deze groepen anders omgaan met bepaalde situaties, zoals eerder genoemd bij achtergrond.
Opzet van het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit drie verschillende delen:
- Twee bezoeken aan het Spinoza Center in Amsterdam
- Een onderzoeksperiode van 14 dagen
- Een vervolg na 3 maanden
Twee bezoeken aan het Spinoza Center in Amsterdam
Bij het eerste bezoek zal er eerst om schriftelijke toestemming worden gevraagd. U mag dan en tijdens het gehele onderzoek altijd nog stoppen zonder dat u daarvoor een reden hoeft te geven. Hierna zal u een aantal vragen gesteld worden, waaronder vragen over uw depressieve klachten, jeugdtrauma en sociale steun. Daarna zullen er na een bepaalde situatie, een inspanningstaak van ongeveer 15 minuten, twee hersenscans (fMRI) bij u worden afgenomen, wordt er speeksel bij u afgenomen en meten we uw hartslag (voor meer informatie over de hersenscans, zie hersenscanonderzoek).
Bij het tweede bezoek zullen we niet meer om toestemming vragen of de vragenlijsten bij u afnemen. Wel zullen er weer na een soortgelijke situatie twee hersenscans bij u worden afgenomen, evenals speeksel en meten we uw hartslag. Het tweede bezoek zal dus wat korter zijn dan het eerste, maar beide zullen rond de 4 uur duren.
Een onderzoeksperiode van 14 dagen
Tijdens deze twee weken zal u door middel van een smartphone elke dag minimaal 5 keer een vragenlijst invullen met vragen over uw huidige fysieke en emotionele toestand. Daarbij zullen we ook uw hartslag en beweging meten door gebruik van een polshorloge. In deze onderzoeksperiode hoeft u niet langs te komen en kunt u gewoon doorgaan met uw dagelijkse bezigheden.
Een vervolg na 3 maanden
Drie maanden na het einde van de onderzoeksperiode van 14 dagen zullen wij u nog drie korte vragenlijsten opsturen per email die u eerder in het onderzoek ook al heeft ingevuld. Deze kunt u thuis zelf invullen. Hierna is uw rol in het onderzoek volledig afgerond.
Praktische informatie
Wie kan er meedoen?
We zijn op zoek naar volwassenen vanaf 18 jaar oud die aan één van de volgende eisen voldoen:
– U heeft een depressie én traumatische ervaringen uit uw jeugd
– U heeft een depressie en geen traumatische ervaringen uit uw jeugd
– U heeft geen depressie en geen traumatische ervaringen uit uw jeugd
Als u momenteel behandeld wordt voor uw depressie mag deze behandeling gewoon doorgaan.
Waarom meedoen?
Als u meedoet, helpt u de kennis over zowel depressie met als depressie zonder jeugdtrauma te vergroten en daarbij het doel om hiervoor betere behandelingen te ontwikkelen.
Overige informatie
Uw reis- en parkeerkosten voor de bezoeken worden vergoed. Ook ontvangt u per bezoek een vergoeding van €30 in de vorm van cadeaubonnen (in totaal €60).
Meedoen?
Als u mee wilt doen, kunt u de online vragenlijsten invullen. In deze vragenlijsten kijken we naar de aanwezigheid en eventuele ernst van het jeugdtrauma en de depressieve klachten op dit moment. Indien u opgeeft interesse te hebben voor deelname aan het REACT onderzoek, zullen wij contact met u opnemen. Meer informatie over het REACT onderzoek kunt u hier vinden.