Achtergrond

Het belang van het onderzoek

Jeugdtrauma komt in verschillende vormen voor, waaronder misbruik, mishandeling en verwaarlozing. Zowel tijdens de jeugd, van 0 tot 18 jaar, als tijdens het volwassen leven van een persoon kan dit een groot effect hebben op iemands leven. Daarbij komt dat ongeveer 1 op de 4 mensen met een jeugdtrauma later een depressie zal ontwikkelen.

Depressie is een veel voorkomende ziekte waarin somberheid en niet meer genieten op de voorgrond staan. Niet alleen ontstaat een depressie na jeugdtrauma vaak eerder, maar deze is doorgaans ook heviger en moeilijker te behandelen.

Door middel van de vragenlijsten op deze website doen wij onderzoek naar de af- en aanwezigheid van verschillende typen jeugdtrauma en depressieve klachten zowel in het algemeen als bij mensen met een depressie.

Kijk voor meer informatie bij vragenlijsten.

Het is nog niet bekend waarom een depressie na jeugdtrauma vaak ernstiger is. Mogelijk gaan mensen met een depressie in combinatie met jeugdtrauma anders om met bepaalde situaties en reageren ze hier anders op dan mensen zonder jeugdtrauma maar eventueel wel met een depressie. Dit willen we dan ook onderzoeken in het vervolgonderzoek REACT.

Reageren mensen met een depressie en jeugdtrauma anders op situaties dan mensen met een depressie zonder jeugdtrauma én mensen zonder een depressie en zonder jeugdtrauma? Kortom, wat maakt dat depressie met jeugdtrauma doorgaans ernstiger is?

Ook willen we kijken of deze andere manier van reageren, indien dit zo is, samenhangt met klachten uit het dagelijks leven. Hierdoor kunnen wij depressie in combinatie met jeugdtrauma beter begrijpen, waardoor we het uiteindelijk ook beter kunnen behandelen.

Indien u geïnteresseerd bent om mee te doen aan het vervolgonderzoek, vindt u meer informatie bij het REACT-onderzoek.

Hoofdlocatie REACT onderzoekers

Oldenaller 1
1081 HJ Amsterdam
 
E-mail: react@amsterdamumc.nl
GGZ oldenaller Amsterdam - Wetenschapsdesk